След пълнолетие сираците остават без дом, Денис получи обещание, но дотам

5 дни преди да напусне Центъра за настаняване от семеен тип, момчето разчита само на приятел

03.06.2022 | 19:18 Редактор: Елеонора Танева

Момче от Център за настаняване от семеен тип остана без дом след завършването си. На 19-годишния Денис е обещано, че ще бъде настанен в социално жилище в Перник. В последния момент обаче става ясно, че домът е закрит.

От 6 години Денис живее в Центъра за настаняване от семеен тип в село Дрен. Миналата седмица той е бил абитуриент и по закон след завършването си трябва да напусне дома.

"Наближаваше времето, когато трябваше да напусна ЦНСП в Дрен. И ми бяха подсигурили общежитие или преходно жилище в Перник", каза Денис. 

Оказва се обаче, че 5 дни преди да напусне центъра, той няма къде да отиде.

"Миналия четвъртък ме викнаха и казаха: "Денис, имаме лоши новини за теб". Попитах какви и те казаха, че е спряно финансирането в общежитията и няма как да отида. Проблемът е, че ми се сервира всичко това в последния момент и съм с вързани ръце. Седнах с директорката да поговоря относно излизането ми и тя въобще не се отнесе сериозно към това. Понеже аз я накарах, звънна на някои ЦНСП в София, ударихме навсякъде на камък и казаха, че навсякъде е заето и няма как да ме вземат", сподели Денис.

Въпреки опитите на момчето и негови приятели, резултат от разговорите с отговорните институции няма.

"Сложно е. Не знам. Все още обмислям всичко. Чакам да започна работа, да събера някой лев и най-вероятно ще се изнеса на квартира. Докато изляза на квартира ме приютиха мой приятел и семейството му", признателно е момчето.

На запитване на Bulgaria ON AIR от Агенцията за социално подпомагане отговориха, че наблюдаваното жилище в Перник вече не работи, заради липса на потребители. Денис е информиран за това и му е предложен друг вариант.

Предложена му е възможност за ползване на Комплекс за младежи "Здравей" на фондация "КОНКОРДИЯ - България", предоставен му е телефон за връзка. Договорено е с младежа, че след като осъществи контакт с организацията, ще вземе решение къде ще живее. 

Денис твърди, че не му е предлаган друг вариант, но се срещна с кмета на Перник, който му обеща общинско жилище.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Денис, не те ли е срам? След всичко, което си причинил на децата? Рекета? Да крадеш от децата? Да ги рекетираш? Чух слух, че сте ходили да сурова кали, пък после си събрал парите на другите..... По 70 лева. Грозно, Денис, грозно.. И други гадни неща, ли си вършил? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
И моя внук е сирак,но майка му се грижеше за него до пълнолетието му.След това сам се справя в живота!Не е очаквал някой нещо да му подсигурява!Денис също ИМА МАЙКА!!!ТОЙ скоро ще навърши 20 години!Не разбирам защо е този хленч?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
ПЕРНИК
преди 1 година
Финансираното от АСП в Перник е заето от Украински Младежи , не е закрито - просто Правителството краде повече пари . Цитираното Жилище е Частна Собственост на Хора близки до Властта . Момчето няма шанс пред Българската Държавна Администрация . Има Шанс ако Кмета на Перник се е обещал - този човек мрази Мафията . Сигнализирай за неуместен коментар