Неприлични жестове в НС: Поведението на депутатите е в духа на времето, да свикваме?

Това се харесва на техните избиратели, смята социологът Първан Симеонов

03.06.2022 | 19:09 Редактор: Здравко Черкезов

Реакции след бурната парламентарна седмица. Президентът Румен Радев отправи критики към депутатите заради поведението им от последните дни. А според социолози, неприличните жестове и острите сблъсъци, стигнали почти до физическа саморазправа, са в духа на времето.

Бурни пленарни заседания белязаха работната седмица на депутатите. На 1 юни председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов избухна срещу своя колега от "Продължаваме промяната" (ПП) Искрен Митев, а причината беше негово остро изказване по адрес на Костадинов. 

Напрежението ескалира и депутатите за малко не се сбиха пред очите на гостуващи в парламента деца. Ден по-късно неприличен жест на депутата от ПП Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, отново нажежи страстите. Част от неговите съпартийци го защитиха, макар да не оправдаха реакцията му.

"Не го оправдаваме, но напълно разбираме емоцията, просто всички останали се сдържаме, тъй като поведението на ГЕРБ в зала не беше подходящо. В зала се разискваха изключително сериозни теми, а те се държаха детински", коментира депутатът от ПП Димитър Гочев.

А колегата му от БСП проф. Румен Гечев не спести критиката към своя млад колега:

"В парламента има много добри професионалисти, но и случайно попаднали хора. Затова избирателите трябва да си отварят очите, когато избират, защото има хора, на които мястото им не е там. Парламентарист, който и да е той, да прави такъв жест и то точно на 2 юни, не е редно. Разни хора, разни идеали", изтъкна социалистът.

Бившият депутат Минчо Христов определи действията на сегашните народни представители като детински. Според него те дават ясен сигнал на българските граждани, а именно да не ги избират повече. 

"Вместо да се занимават с важните неща за хората, които са ги пратили там… Депутатите се занимават със собственото си его и буквално са превърнали парламента в детска градина", отсече Христов.

Остра реакция имаше и от президента Румен Радев: "Нашият парламент се е нагледал на какво ли не. Мисля, че тук не става въпрос за средни пръсти, става въпрос за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва  да забравят, че с всичките си действия, с начина по който изглеждат, с начина по който говорят – те изразяват отношението си към българските граждани."

Според анализатора Първан Симеонов поведението на депутатите в зала е очаквано от техните привърженици. Нещо повече – това се харесва на техните избиратели. 

"Предполагам, че ще трябва да свикнем с този стил, защото така ще бъде по една много проста причина те са избрани като протестни фигури срещу статуквото и те ще се държат така протестно. На много места в нашия западен свят политиката се превръща в това, а именно в шоу", коментира социологът.

По думите му е все по-трудно да се различи личното от политическото.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК