Министър Иванов обеща на земеделците адекватна помощ за щетите от градушките

Той увери, че Министерството на земеделието е направило всичко необходимо

03.06.2022 | 14:30 Редактор: Теодора Патронова
Министър Иванов обеща на земеделците адекватна помощ за щетите от градушките

"Земеделските производители ще получат адекватна помощ за щетите от градушката. Държавата е направила всичко необходимо и в момента, в който стопаните подадат заявления за подпомагане, за да се обследват площите, те ще бъдат обезщетени". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието д-р Иван Иванов по повод падналата градушка в Садово на 31 май.

Той призова земеделските производители да подадат заявления пред общинските служби "Земеделие" в 7-дневен срок, за да могат тези заявления да бъдат обработени, да се прегледат всички пропаднали площи, да се оцени степента на пропадане на реколтата и обезщетенията да бъдат изплатени във възможно най-кратък срок.

Той коментира, че стопаните не трябва да се поддават на внушения, мотивирани от лични и партийни интереси.

Аграрният министър увери, че Министерството на земеделието е направило всичко необходимо, като за ракетен и самолетен способ за борба с градушките са осигурени 13,5 млн. лв. за покриване на територията на страната.

Той представи пред депутатите подробна справка за дейността на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" на 31 май в Пловдивско. Забрана за изстрелване на противоградови ракети между 16:15 и 16:31 ч. е наложена от Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) заради прелитането на пътнически самолет, с цел да не бъде създаван риск за човешки живот. Общата площ на обработените седем градови клетки следобеда на 31 май от 29 ракетни площадки към регионална дирекция Поповица е 460 129 дка.

Снимка: Министерство на земеделието

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК