Сбогом, Нери! Българската журналистика осиротя

Колеги и приятели няма да забравят широката ѝ усмивка

02.06.2022 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Неочаквано ни напусна Нери Терзиева - журналист, публицист и общественик. Тя е починала тази нощ в пловдивска болница заради влошаване на диабет. Нери Терзиева напуска този свят на 70 години, но оставя дълбока следа в българската телевизионна журналистика.

В преломните за България години на ранния преход милиони зрители научават новините по света и у нас от нея. 

Кариерата ѝ започва като репортер и водещ в Пловдив, през 1990 година вече е продуцент на централните новини на БНТ. Влиза в новинарското студио на "Сан Стефано" 29 само няколко месеца след смяната на политическия строй. До нея в ефир застава Асен Агов. 

"Българската журналистика осиротя. Нери ме научи, че когато едни новини се правят без сърце, те са просто досаден сух бюлетин", споделя журналистът Радинела Бусерска. 

Нери Терзиева основава и ръководи "Ефир 2", който задава напълно нов новинарски стандарт, недостижим и до днес. Опитът и уменията си предава на поколения журналисти, предава им емпатията, която носи в себе си.

"Нери излиза на екран като човек, който вечер пред очите на аудиторията преживява всичко, което се е случило през деня, представя го като информационен разказ", спомня си Георги Лозанов. 

Нейно е първото телевизионно интервю с Тодор Живков след промените.

"Когато кажеш Нери Терзиева, като че ли всичко след това звучи като клише. ТЯ беше човекът, който накара зрителите да слушат", категорична е Радина Червенова. 

Нери Терзиева оставя следа не само в българската телевизионна журналистика, а и в обществения живот у нас. Автор е на филма "Откраднати очи", посветен на възродителния процес, част от който е самата тя. Осем години е прессекретар на президента Петър Стоянов. Изнася лекции по медиязнание в Пловдив, а в София - по новинарство. Колегите и приятели обаче няма да забравят широката ѝ усмивка.

"Благодаря ти, Нери! Знам, че ти сега си на едно друго място и отново ни гледаш с твоята нежна и хубава усмивка. Обичаме те всички! Липсваш ни!", не крие тъгата си от загубата Радинела Бусерска.

Екипът на Bulgaria ON AIR изказва съболезнования на семейството и приятелите на Нери Терзиева.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК