Стотици на Околчица отдадоха почит пред Ботев и загиналите за свободата на България

На събитието присъстваха участниците в Националния туристически поход "Козлодуй-Околчица"

02.06.2022 | 18:07 Редактор: Ваня Кузманова

България се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Стотици се изкачиха на връх Околчица, за да отдадат своята почит към националния герой. Годишнината от гибелта на Ботев беше отбелязана и в родния му град Калофер.

Точно в 12:00 ч. сирените прозвучаха в цялата страна, в знак на почит към загиналите за свободата на България. 2 юни е много специален ден за Валери и Елена Савовски от Враца. 

"Това е най-големият празник за Враца. Ние идваме тук от младежките си години", каза Валери. 

Едни от най-усмихнатите походници на поляната бяха ученици от София, които остават със смесени чувства от похода. 

"За първа година идваме тук. Догодина със сигурност, абсолютно със сигурност, защото мястото е прекрасно. Ставането рано, разходката", посочи Недика от София. 

На събитието присъстваха и участниците в Националния туристически поход "Козлодуй-Околчица". 74-ата си проява завършиха с награждаване. Плакет за най-млад участник получи 8-годишната Виктория от Сдружение "Млад планинар" - град Петрич. Тази награда е втора за малкия походник. Първата получила, когато била едва двегодишна. 

"Слагам ги на бюрото ми, за да се виждат и всеки път да си припомням този спомен. Най-трудният ми преход беше първият, а най-лесният ми беше вчера", заяви Виктория Траянова. 

Командирът на Националния туристически поход рапортува за успешното преминаване на похода от Козлодуй до Околчица. Над 100 военнослужещи от Враца посрещнаха министър-председателя Кирил Петков. 

Тържественото събитие уважи още зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова, дипломати, кметове и областни управители. В словото си премиерът заяви, че Ботев е истински пример за свободен и непримирим човек. 

"В човешката история има много държавници, управници. Някои от тях са продавали родината си. Някои са се нагаждали към силните на деня, а наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България", заяви премиерът Кирил Петков.  

Много венци и цветя поднесоха пред паметника на Околчица, издигнат в чест на подвига на Христо Ботев.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Този поход обединява всички от цяла България.Прехода е изключителен радвам се че и аз бях част от един такъв през 83г. Сигнализирай за неуместен коментар