Аспарухово, 1 седмица след бедствието

28 юни

28.06.2014 | 22:35
Аспарухово, 1 седмица след бедствието

 

Седмица след пороя, който взе човешки жертви във варненския квартал Аспарухово, по-голямата част от района изглежда все едно нищо не се е случило. Като изключим внушителното присъствие на тежка техника, паркирана в центъра.

Улиците са прилично чисти, трафикът е натоварен като за събота следобед.

От единствената църква в Аспарухово, „Свети цар Борис Михаил“, излизат група младежи и няколко жени.

В двора се люлеят деца.

 

 

Отец Добромир е в двора, където хората продължават да носят дрехи за пострадалите от наводнението. „Сложи ги пред изповедалнята“, нарежда отецът. Сортирането започва веднага.

 

 

Отецът преглежда резултатите от анкетите, които момичетата от „Ротаракт“ са направили сред жителите на засегнатия район. Виктория предава събраната информация - хората са казали, че имат нужда най-вече от препарати, храна, вода, дрехи „като за по-едър човек“, легла. Досега са анкетирали 50 семейства, очакват до понеделник да включат и останалите. След това ще предадат информацията на общината.

 

 

В квартала е наводнено училище и една детска градина.

Засега ЦДГ №17 „Валентина Терешкова“ остава затворена. Децата са разпределени в други градини, докато се възстановят щетите: на приземния етаж трябва да се чистят всички помещения, над хиляда костюма на децата са били повредени, в момента проверяват и оценяват щетите в котелното, пералното и гладачното.

 

 

Още по темата

Детската площадка трябва да се дезинфекцира, пясъчникът да се смени, казва Стефан Шулц от „Ротари клуб-Евксиноград“. Заедно с отец Добромир обсъждат накъде трябва да се насочат усилията на организацията в общите усилия по възстановителните работи.

Описват нуждите, обсъждат откъде да намерят още препарати за дезинфекция, търсят възможности за помощ и осигуряване на оборудване.

Стефан Шулц обяснява, че работят заедно с общината, сътрудничат си с БЧК и присъстват на заседанията на кризисния щаб.

Хвали децата от младеждата организация, които са помагали в разчистването и са разтоварвали двата ТИР-а с минерална вода. Започнали да работят с отеца и вече заедно разпределят помощите, които получават от членовете на организацията – одеала, храна, легла, килими, чаршафи.

Сега говорят за намеренията си за помощ за възстановяване на детската градина, училището, детски площадки и за залесяване. "Хората започват да мислят за зимата", споменава отецът.

 

Храмът е организирал всяка година в последното десетилетие залесяването на различни райони в околността – „Боровец“, „Джанавара“, „Ракитника“, с борчета от Горското, в райони, посочени от общината.

Църквата „Свети цар Борис Михаил“ е единствената в Аспарухово. Има неделно училище, център на наркозависими и футболен отбор - детски клуб с три възрастови групи, „Юнак Аспарухово“, на който отец Добромир Георгиев признава, че е президент.

Младежите от комуната, които се борят със зависимостта, са били сред първите, отишли да ринат кал след бедствието.

Църквата си поддържа и сайт - www.sveticarboris.net.

 

120 къщи в Аспарухово са с конструктивни нарушения, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Около 200 ще бъдат съборени по заповед на общината.

В момента се строи временно селище с фургони, от които са пристигнали осем. Очакват се още дванайсет.