Честа практика е блатата да бъдат превръщани в жилищни комплекси, твърдят столичани

Багери затрупали 30% от Боянското блато, протестиращи искат мястото да бъде обособено като защитен воден обект

28.05.2022 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Жители в района на Боянското блато и природозащитници отново протестираха в защита на местността. Хората, които живеят в района споделят, че от години е честа практика блатата да бъдат превръщани в жилищни комплекси. 

Преди месец багери влизат в района на Боянското блатото и затрупват около 30% от него. Недоволните жители на квартала настояват мястото да бъде обособено като защитен воден обект, за да се запази екосистемата.

"Имаме преписка, с която се определят границите на водния обект. Тя е в Басейнова дирекция и чакаме с нетърпение тази преписка да завърши, за да прогледне държавата, че тук има блато и да предприеме мерките за неговата защита. И се надяваме с обществения натиск да спрем Район "Витоша" да издава разрешения за строителни дейности на територията на блатото", заяви Веселин Тончев.

Собствениците на имоти около блатото са 15, а един от тях е и Иван Дончев. Той е наследил земята и разказва, че от 1999 година статутът не е променян, като е предназначена за ниско жилищно строителство. 

Протестиращите предлагат незастроеното пространство в района да се превърне в градски парк или зелена зона за отдих. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Хахахааааа, изобретателен крадец , жаден за печалби от строежите, било имало "патогени", хахаха, ами какво да има в едно блато бе, тинята в блатата се състои от умрели бактерии, натрупани с времето, но са умрели. Ще набутате хората във влагата и ще им оберете парите, а те ще се чудят как да се оправят след това в мухъла, спирайте строежа! Сигнализирай за неуместен коментар