Сиди пред КЕВР: Всички плащат за газ с превалутиране, само ние сме големите мъже

Протестиращи изразиха недоволството си заради готвеното увеличение на цените на тока и парното

28.05.2022 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Протест и блокада в центъра на София срещу готвеното увеличение на цените на тока и парното. Недоволните се събраха пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране. Демонстрацията беше организирана от партия ВМРО. Чуха се и викове оставка само ден след като КЕВР обяви първите разчети и стана ясно, че от 1 юли е възможно тока да се увеличи с между 2,5% до 5 на сто. А сметките за парно да нараснат средно с 39%. 

За кратко движението пред сградата на КЕВР беше блокирано.

"Неадекватната политика на това правителство по отношение на цените към граждани ни изведе днес. Затова, че трябва да плащаме на посредници доставките на газ, другите държави плащат при превалутиране, само ние сме големите мъже", заяви съпредседателят на ВМРО Александър Сиди.

Според икономисти идеята за по-ниска данъчна ставка за топлофикациите няма да компенсира високия скок при сметките на потребителите. 

"И да се намали от 20% на 9% ДДС-то това няма да компенсира изцяло . Може да се отиде на нулева ставка. Директно да се предоставят средства от печалбите на енергетиката към топлофикациите", коментира икономистът Георги Ангелов.

И призова за действия в борбата с неспиращата инфлация.

"Ситуацията е по-трудна заради войната и част от бизнесите са засегнати. Те няма да се справят сами", подчерта икономистът.

Антиинфлационните мерки на правителството трябва да влязат в сила от 1 юли, но след одобрението на депутатите. Също в началото на юли и независимият регулатор трябва да каже с колко точно ще се увеличат сметките за ток и парно.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК