След обществен натиск: Община Благоевград се отметна от скандален заем

Предложението на кмета бе да се изтеглят 17 млн. лв. за нов аквапарк и обновяване на "Бачиново"

27.05.2022 | 17:57 Редактор: Здравко Черкезов

Недоволство в Благоевград заради намерението на общината да изтегли заем от 17 млн. лв. за обновяването на местен парк. Предложението е на кмета на града Илко Стоянов и в крайна сметка беше отхвърлено.

Заседанието на общинския съвет в Благоевград в петък започна с протест. Според събралите се граждани, но и според общински съветници общината поема твърде голям риск с решението за изтегли заем за изграждането на термален център. 

"Тегленето на заем за нещо, което ще ни вкара в една абсолютно безсмислена операция, го считам за продукт на изключително малък ангажимент към града", заяви протестиращ.

"В момента таванът на лихвата по дълга е 0,5. А оттам нататък? Оттам нататък този лихвен процент може да стане и 10, 15, 20 процента. Какво става тогава? При 0,5 процента, лихвата е 3,5 милиона, а при 15? Колко става", пита риторично друг недоволен благоевградчанин.

Кметът Илко Стоянов обаче продължава да стои зад идеята си. 

"Единственото възможно финансиране в момента е по този начин, дори да не се приеме няма проблем, така сте решили, така са решили хората. Но аз съм длъжен като кмет да си изпълня обещанието", каза той.

И даде примери с други общини. 

"По същото това време за пример ви давам: кандидатстват Пловдив и си правят два стадиона за 50 милиона лева! Сигурен съм, че и при тях не е приоритет да правят двата стадиона. Трябва да работим с този финансов инструмент. По този начин ще се получава вече финансиране от Европа, няма да има безвъзмездно финансиране, е така да ни дават едни пари и да ги усвояваме", посочи Стоянов

В крайна сметка беше решено, че заем няма да се тегли.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК