От 2 г. село Лесичери е на режим: Искаме от крана да тече вода, а не да фучи въздух!

Междувременно от общината проектират нов водопровод

26.05.2022 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

Десетки жители на павликенското село Лесичери излязоха на протест тази сутрин. От две години селото е на воден режим, но казват, че в последните седмици проблемът е нетърпим. Междувременно от общината проектират нов водопровод и търсят начин за повишаване дебита на водоизточникът, от който се снабдява селото.

Венелин Великов е пенсионер. Живее сам в къщата си в Лесичери, а в градината отглежда зеленчуци. Казва, че проблемът с водата е от поне 10 години, но през последните 2 селото е на режим.

"Пълня за къпане, за миене, защото, когато реши човек да се къпе, то точно тогава няма вода, не можеш да си плануваш кога има вода, тогава... За поливане - абсурд, с лейката… в 21 век да нямаш вода", оплака се Венелин.

Заради проблемът жителите на Лесичери излязоха на протест. Хората обвиняват местната власт за безводието. 

"Когато сме на режим, това не е добре! Нито е комфортно, живеем в 21-ви век, не е нормално да бъдем на режим целогодишно! Вечер, когато искаме да се окъпем, когато пуснем крана, искаме да тече вода, а не само да фучи въздух", заяви протестираща.

"Засега кметството на Лесичери не е вземало мерки, нещо да почне да се прави…. Сега проекти, то ще мине много  време", посочи Венелин.

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов твърди, че проблемът идва от засушаването на водоносните пластове и намаления дебит от водоизточника на селото. 

"Най-спешното е най-ефективното е сега да се пусне вода в напоителните канали и те да дренират и подобряват водоизточника. Кладенците в дворовете на хората се напълват, да могат да си отглеждат зеленчуци, и да няма вода, те могат от герана да се източат и измият", смята инж. Манолов.

За решаване на проблема, общината е възложила ново проектиране на довеждащ нов водопровод от стара помпена станция с отклонение до село Лесичери. Местните обаче смятат, че проектирането и строителството ще отнемат години.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК