Гешев: Предстои юридическа катастрофа след закриването на спецправосъдието

За хаос в съдебната система предупреждават ръководителите на прокуратурите у нас

26.05.2022 | 11:54 Редактор: Теодора Патронова
Гешев: Предстои юридическа катастрофа след закриването на спецправосъдието

За хаос в съдебната система предупреждават ръководителите на прокуратурите у нас. Причината  е закриването на спецправосъдието. В момента ВСС изслушва ръководителите на държавните обвинения във връзка с заложените промени в Закона за съдебната власт.

"Това, което предстои, е юридическа катастрофа. Всички важни дела ще бъдат унищожени след въвеждането на промените в Закона за съдебната власт", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител номер едно определи като "семинарно упражнение в първи курс" заложените промени. Той посочва, че отговорността за закриването на спецправосъдието е на изпълнителната власт, пише dnes.bg

Ръководителите на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура се опасяват от "буксуване" на дела.

КС ще разгледа искането на Гешев за обявяване на противоконституционно закриването на спецправосъдието. Неяснота има и около висящите изпълнителни преписки. Правосъдният министър Надежда Йорданова вече обяви, че закриването на спецправосъдието влиза в сила от началото на юли.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК