Петков: Борбата за границата е борба за държавността, трябват решителни действия

От петък се извършва анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево"

23.05.2022 | 08:49 Редактор: Теодора Патронова
Петков: Борбата за границата е борба за държавността, трябват решителни действия

"Борбата за границата е борба за държавността", заяви министър-председателят Кирил Петков по време на провелата се вчера среща със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов. По време на срещата те обсъдиха сигурността на границата ни с Република Турция.

"Благодаря на теб и твоя екип за решителните действия на "Капитан Андреево", каза още премиерът. Бе подчертано, че тази граница не е външна само за България, но и за Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

Заместник-министър Христанов информира премиера Петков, че считано от петък Националната референтна лаборатория "Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол" (ЦЛХИК) към БАБХ извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево". Според него с това държавата, в лицето на БАБХ, за пръв път от 10 години насам си е върнала контрола на границата.

Христанов обясни, че  инспекторите извършват контрол в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта. Той подчерта, че в резултат на саботаж от страна на частен оператор, който 10 години е изкуствено подържан монополист на границата, да извършва своите договорни задължения, трафикът на пункта е натоварен.

"БАБХ работи в непрекъснат контакт с турската страна при управление на процесите", каза още Христанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК