И библиотекарите излязоха на протест, настояват за достойни заплати

Недоволството им е продиктувано от неизпълнено към тях споразумение, свързано с месечните възнаграждения

20.05.2022 | 19:25 Редактор: Жаклина Иванова

Библиотекарите излязоха на протест - недоволството им е продиктувано от неизпълнено към тях споразумение, свързано с месечните възнаграждения.

Елена Петкова работи над 30 години в библиотеки. Работила е в тази в Благоевград, а сега е служител в Столичната библиотека. Заплатата ѝ е под 900 лв.

"Ние в този сектор сме свикнали с ниското заплащане, но сега вече положението стана фрапиращо. Още повече, че има подписани документи - освен браншовия колективен трудов договор, който е валиден за целия бранш, имаме и допълнително споразумение, което фиксира работните заплати в различните степени в библиотеката. Хората, които започват работа, трябва да получават 1100 лв. нетно възнаграждение", сподели тя.

Но въпреки подписания анекс от служебния кабинет на Стефан Янев, днес заплатите не са увеличени.

"Нашите искания са да бъде увеличен стандартът с 40%, което ще осигури именно изпълнение на споразумението за тези заплати, които смятаме, че макар и малки, осигуряват все пак едно достойно съществуване", каза Кирил Бнев от Националната федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Средната заплата на служителите в Столичната библиотека е 850 лв.

"Неглижирането на библиотеките е в основата на този протест, защото всички знаем, че през март библиотеките, галериите и музеите протестираха заедно за увеличение на бюджета. Интересно защо библиотеките отпаднаха от решението на Министерския съвет", посочи директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова.

Ако исканията на библиотекарите не бъдат изпълнени, те са готови и на стачни действия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК