Работна група ще търси решение на проблемите на превозвачите

За това се договориха министър Караджов и представителите на бранша

19.05.2022 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Без конкретни резултати, но с обещание за още разговори приключи срещата на протестиращите превозвачи и министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Те се договориха решение на проблемите да търси работна група.

"Направихме работна група, която започва работа утре сутрин в 9:00 ч. Там ще бъдат разгледани всички наши предложения и ще се търси вариант за намиране на баланс между предложенията на държавата, предложенията на превозвачите и да се защити обществения интерес", заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Без плакатите от протеста и не с жълти жилетки, а с вратовръзки представителите на транспортния бизнес влязоха в МРРБ. До консенсус за разширяването и поскъпването на тол системата може да се стигне най-рано следващата седмица. 

"Нито едната от двете страни не е полезно да поема каквито и да е ангажименти, а стъпваме върху експертизата на работната група, която ще стигне до предложения, с които вече ще можем да работим", посочи министър Караджов.

"Ние не сме против увеличаването на цената на тол системата, заявили сме такова увеличение от 1 януари, че сме склонни да приемем", уточни Милтенова. 

Превозвачите настояват, ако има увеличение - да има и отстъпки. И предлагат намаление на тол таксите за всеки камион или автобус, който е изминал над 3000 км за месец. А такси за второкласните пътища да има само там, откъдето минават камионите на международните фирми.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК