Три протеста парализираха центъра на София, превозвачи се оплакаха от репресия

Някой се опитва да скъса диалога, на който вчера беше положено началото, коментираха от бранша

18.05.2022 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

3 протеста се проведоха едновременно в София. По улиците излязоха превозвачи, таксиметрови шофьори и служители на градския транспорт.

Новият протест със старите искания на превозвачите започна точно в 9 часа.

"Ние не можем да преустановим тези протести, при условие, че не сме постигнали необходимите мерки", подчерта председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Миналата седмица полицията не допусна тежките машини да влязат в София и да стигнат до сградата на Министерския съвет. Както тогава, така и днес, от бранша се оплакаха от репресии. Според тях униформените от министерството на Бойко Рашков са проверявали пътуващите за демонстрацията в столицата. 

"За нас това е показателно, че някой се опитва да скъса този диалог, на който вчера беше положено началото", коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

За да са сигурни, че властта ще чуе исканията им, превозвачите стигнаха до "Дондуков" 1, но оставиха тировете и автобусите си на входа на столицата. 

Следващият адрес от шествието на недоволните беше транспортното министерство. А за да са сигурни, че министърът ще види исканията им, протестиращите поставиха плакат върху предното стъкло на автомобила на Николай Събев.

"Обаче много ме съмнява дали държавата ще направи нещо", каза шофьор от Ямбол. 

В крайна сметка дългата колона от камиони и автобуси влезе в столицата, но не стигна до жълтите павета, а до кръговото на 4-ти км. 

А новият аванс, който превозвачите дадоха на държавата да изпълни исканията им, е 14 дни.

Регионалният министър Йордан Караджов е поканил на среща транспортния бранш утре сутрин.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК