Как скулптурата "Викът на украинската майка" разбуни духовете в обществото

Недоволни смятат, че произведението е обидно, тъй като е създадено години преди войната

13.05.2022 | 19:47 Редактор: Искра Ангелова

Вълна от негативни коментари след представянето на скулптурата "Викът на украинската майка". Недоволни смятат, че произведението е обидно, тъй като е създадено години преди войната и няма общо с нея. 

Във Facebook недоволни споделиха публикация на автора Неделчо Костадинов от 2020 година със скулптурата, възмутени от факта, че е създадена много преди войната. Според него авторът сам определя кога една творба е окончателно готова и какво символизира.

"Тази скулптура е създадена окончателно преди 2-3 седмици. Идеята ми е била заложена винаги, защото има женско тяло, нежно същество и е против насилието, против всяка една война", сподели Неделчко Костадинов.

"Това е от 2019, било е в някаква изложба. И оригиналното заглавие е "ГОЛ ДЕМОН", коментира журналистът Велислава Дърева.

"Преди откриването украински момичета, които се възхитиха, поискаха да я погалят и аз им разреших - това ми е отговорът. Имаме една суверенна страна и друга, която я напада", допълни през сълзи Костадинов.

В момента скулптурата е в ателието на автора. Интелектуалци, творци и граждани искат тя да бъде реализирана в по-голям размер и да се монтира на същото място.

"Да е на същото място и да говори, защото тя вика", коментира още Неделчо.

През целия ден граждани обикаляха Княжеската градина с желанието да видят скулптурата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК