МОН с важни уточнения за задължителната матура по БЕЛ

46 661 ученици са заявили желание за участие в изпита на 18 май

13.05.2022 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева
МОН с важни уточнения за задължителната матура по БЕЛ

Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8:30 ч на 18 май. Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка, съобщиха от Министерството на образованието.

На матурата е разрешено да се пише само с черен химикал. 46 661 души са заявили желание за участие в този изпит. 

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май, също от 8:30 ч. Очаква се на него да се явят  45 224 зрелостници. 

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. 

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от биология и здравно образование и география и икономика. 

За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. 

По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

От 26 май до 1 юни т.г. са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници. 

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища – за професия. Ангажирани  са 26 156 квестори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК