Сандов: Ще има последствия за всеки, който си позволи да заплашва държавни служители

Юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" отрече да е оказвал натиск върху директора на РИОСВ в Хасково

12.05.2022 | 18:07 Редактор: Елеонора Танева

Директорът на екоинспекцията в Хасково бил заплашван, за да отмени заповедта си за спиране на ТЕЦ "Марица 3". Новината съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, след като по-рано работниците от дружеството отмениха протеста си. В крайна сметка предприятието остава затворено, защото не е изпълнило екоизискванията. 

Изненадващо тази сутрин работниците отмениха протеста си. Оказа се, че докато пътували към София, в предприятието в Димитровград е поучено съобщение от РИОСВ в Хасково, че временно позволява на топлоцентралата да работи с намален капацитет.

"Протестът го отложихме с оглед на това, че получихме заповед, с която се отменя предходната за затваряне", уточни юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев

Няколко часа по-късно обаче министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че директорът на екоинспекцията в Хасково е бил подложен на натиск да отмени заповедта си за спиране на ТЕЦ-а. Синхрон: Борислав Сандов – министър на околната среда и водите от 09:21 

"Няма да позволя юрисконсулти или други представители на предприятия да заплашват и да поставят ултиматуми на държавни служители. Това се е случило и ако от тук насетне се повтори, ще има последствия", предупреди министърът.

Юрисконсултът на ТЕЦ-а Юлиан Семерджиев отрече обвиненията.

"Ние нямаме възможност да окажем натиск. Вероятно протестът е възприет така, но ние имаме право да си кажем мнението чрез протеста", заяви Семерджиев.

Директорът на РИОСВ в Хасково - Наталия Пачеманова не беше открита за коментар. А по-късно отново беше разпоредено спирането на работата на ТЕЦ "Марица 3".

"Мярката, която е временна, продължава да е в сила. ТЕЦ-ът трябва да отстрани всички предписания, издадени от РИОСВ в Хасково", категоричен беше областният управител на Хасково Катя Панева.

ТЕЦ "Марица 3" беше затворен на 21 април заради системно превишаване на нормите на серен диоксид във въздуха и неизпълнение на предписанията. След днешното развитие на събитията от предприятието предупредиха, че готвят нов голям протест.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК