Депутат опита да обърне кола на жандармерията: Искра Михайлова обясни агресията си

"Българската полиция вчера бранеше чужд флаг", посочи народният представител от "Възраждане"

12.05.2022 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

По време на протеста на "Възраждане" снощи се стигна до ескалация на напрежението. Демонстрантите се опитаха отново да свалят украинското знаме, закачено на сградата на Столичната община. 

След неуспеха на акцията полицията и протестиращите се сблъскаха. Депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова пък се опита да обърне бус на жандармерията заедно с част от демонстрантите.

Според нея действията ѝ са били заслужени, след като униформените им взели стълбата. 

"Българската полиция вчера бранеше чужд флаг от българските граждани и депутати. В тъкъв момент няма кака да няма ескалация на напрежението от страна на българите. Ние сме част от народа си и имаме същата емоция като него. Агресия получаваме винаги от двете страни и всъщност искахме да си вземем стълбата, която ни взеха", обясни действията си Михайлова.

Сцените от протеста отекнаха и в парламента, като от "Демократична България" заявиха, че от "Възраждане" са популисти и умишлено търсят сблъсъци.

"Абсолютно недостойно е от депутати това, което се случва. Унижение е за българската полиция. Депутати се опитавт да злоупотребяват с правата им, които са им дадени по Конституция. Това не прави чест на политическата партия", заяви Иво Мирчев от ДБ.

Председателят на Общинския съвет в София  Георги Георгиев е категоричен, че опитът за свалянето на украинското знаме е атака срещу българската държава и е недопустимо в 21 век. 

Това е втори опит за сваляне на украинския флаг, след като миналата седмица от "Възраждане" свалиха знамето с вишка. Още същия ден то беше поставено обратно. Опитите за свалянето му обаче ще продължат, категорични са от партията.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК