fallback

Настимир Ананиев: Само ще ремонтираме военна техника, България може и без руски газ

Решението не е идеологическо, а цивилизационно, смята депутатът от "Продължаваме промяната"

04.05.2022 | 09:06 Автор: Здравко Черкезов

"Всички български граждани се убедиха, че България трябва да бъде част от международната общност, която подкрепя Украйна в тази война. Имаме една агресия, една суверенна държава е нападната и след зверствата в Буча и други градове мисля, че е много ясно, че ние трябва да подкрепим Украйна", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

На извънредно пленарно заседание депутатите ще разгледат предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна. Ананиев уточни, че Украйна не иска оръжие, а ремонт на военна техника.

"Не е въпросът да дадеш нещо, а да разбереш от какво имат нужда. Имаме нашите болни дефицити от нашата армия. Не можем да дадем всичко, но което можем да дадем - ще го дадем. Не, няма да дадем оръжия, а ще подпомогнем Украйна с ремонт на военна техника", обясни депутатът от "Продължаваме промяната".

По думите на Ананиев, решението не е идеологическо, а цивилизационно.

"Ние част от Европейския съюз ли сме, или не сме? Искаме ли да се наложим като лидер на Балканите, защото България може да изземе тази роля и тя ще го направи, ако лидира процеса и се държи като лидер", посочи той.

Ананиев увери, че доставките на руски природен газ са спрени не заради войната в Украйна и помощта, която оказва България, а заради едностранно нарушение на търговски договор между двете страни. 

"Това всъщност ни помага, защото тази диверсификация, която 12 години не я прави ГЕРБ, ние ще можем да я засилим. Това показва, че България ще може да се справи без руски газ. Не само ще се справи, а и ще лидира процеса. Вместо някой да ни извади очите, ни изписа веждите", отсече депутатът от "Продължаваме промяната".

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback