Цените ще растат, докато търсенето в жилищното строителство е по-голямо от предлагането

Доходите на гражданите растат много по-бавно, изтъкна инж. Георги Шопов

02.05.2022 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева

Цените на суровините в строителството постоянно растат. 

"Строителният сектор е свикнал да работи в режим на криза. Икономиката непрекъснато е изправена пред предизвикателства. Бизнесът и личността, която успява да се справи с тях, е успешната и постига крайни резултати", заяви председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов по време на дискусията "Tech 21: Real Estate Tech" на Bloomberg TV Bulgaria.

Изчисленията на НАСП показват, че инфлацията при жилищното строителство е 27%. Приблизително такива са и разчетите на Евростат.

"Това се отразява на всеки един - от крайния потребител - гражданите, до предприемача и строителя. Няма лошо в самата инфлация да се печата парична маса, но трябва да става съизмеримо. Доходите на гражданите растат много по-бавно, не могат да догонват инфлационните процеси в стойността на стоката. И така потреблението намалява", обясни инж. Шопов. 

Той подчерта, че всеки трябва да може да потребява колкото може повече по-достъпни стоки.

"Това е богатството, а не печатането на пари. От друга страна производителят, за да има клиенти, стоката трябва да е достъпна. Не е нормално обикновеният гражданин да не може в рамките на 25 г. активен живот да изплати едно жилище. От Националната асоциация на строителните предприемачи не искаме да се оплакваме и да искаме от държавата пари. Просто искаме да не ни се пречи", заяви председателят на УС на НАСП.

Една от реформите, които очакват, е намаляването на административната тежест. 

"За пръв път с новото правителство имаме напредък по тази тема. Те дойдоха със заявка за нулева корупция. А има ли административна тежест, има и корупция", допълни инж. Шопов.

Той не прогнозира скорошно спиране на растежа на цените при жилищното строителство

"Докато има търсене и то е по-голямо от предлагането, цената ще продължава да расте. Тук няма логика и социална справедливост, има един икономически закон - търсене и предлагане", каза още инж. Шопово по време на дискусията "Tech 21: Real Estate Tech".

Гледайте целия разговор във видеото.

Инж. Георги Шопов - председател на УС на НАСП,  снимка: Димитър Кьосемарлиев (Investor Media Group)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК