Отрова в сандвич за шефа на КАТ докато бил в ареста?

Месеци след съмнителната храна в килията, още не са ясни резултатите от пробата

29.04.2022 | 19:17 Редактор: Елеонора Танева

Директорът на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев е станал жертва на посегателство в ареста, където лежа миналата година. Той беше задържан за престъпление по служба, а след смяната на правителството "Борисов 3", е възстановен на работа. 

Тенев е арестуван в средата на май миналата година заради неизгодни сделки, които според разследващите сключва докато работи в районното управление на Асеновград. Там той закупува служебни коли за нуждите на дирекцията.

"Автомобилите, за които ми бяха повдигнати обвинения, са коли, които спомогнах да бъдат взети и дарени от Министерството на финансите в Районното управление в Асеновград", уточни Тенчев.

В ареста комисарят прекарва 2 дни, през които получава неочаквана доставка.

"На втория ден сутринта при получаване на сандвичи, като го хванах, той се отчупи и в прозрачната найлонова кутия падна едно хапче", обясни Тенчев.

Той незабавно сигнализирал надзирателите, които иззели хапчето и го предоставили на прокуратурата. И до днес резултатите от проверката не са ясни. Според комисар Тенев хапчето е било поставено умишлено или за да го отрови, или за да го упои.

"Нормално е да се страхува човек, който вижда, прибирайки се от работа, как на вратата на жилището му има нещо. Няма да коментирам какво, защото се води разследване, но това в рамките на година са 2 случая", уточни Тенев.

Той е възстановен на работа в "Пътна полиция" през октомври с решение на сегашното ръководство на МВР.

"Аз бях принудително накаран да работя в районното управление в Асеновград. Целта беше да ми прекършат достойнството, да си хвана дърмите и да си тръгна", убеден е директорът на КАТ.

Вътрешната проверка в МВР срещу него не открива данни за нарушения. Според Тенев поводът за атаката е разкрита схема за издадени фалшиви шофьорски книжки и регистрация на автомобили. 

"Хората, които ме проверяваха, които си търсиха нещо да се хванат, да ме отстранят – всички станаха началници. Аз имам моите подозрения откъде дойде атаката. Виждал съм как в момента, в който изляза от КАТ, има автомобили, които се залепят за мен. Това си е организирано нарушаване на закона от наши служители, свързани с хора, които са извън пределите на КАТ", убеден е Тенчо Тенев.

Сега, отново начело на КАТ, той се надява да продължи да разкрива корупционни схеми, без да рискува живота и името си. 

"Първо искам да си изчистя името. След това ще си водя делата по съдебен ред. Не може да ме петнят по този начин", категоричен е шефът на КАТ.

По обвиненията срещу него все още се води разследване.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК