Криворазбран ли беше Петков с призива си да дарим по заплата за оръжие на Украйна?

Премиерът не е обикновен гражданин, за да прави дарителски кампании, коментира експертът по комуникация Любомир Аламанов

26.04.2022 | 18:37 Редактор: Елеонора Танева

Призивът на премиера Кирил Петков за събирането на средства за Украйна предизвика разнопосочни коментари. Украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари официално на Петков.

А веднага след като премиерът откри във Facebook публична кампания за набиране на средства за боеприпаси за Украйна, реакциите не закъсняха, коментарите са противоречиви.

"Г-н Петков успя да обедини цялата нация срещу себе си - русофили, русофоби. Това е поредната глупост от неговия пърформанс. Защо не даряваме капачки, защо заплата?", попита бившият евродепутат Николай Бареков.

"В тази крехка коалиция саботажът е от БСП. Това е призив хората, които критикуват яростно, те да направят нещо, да действат. Когато това правителство падне, ще се върнем 2020 г.", коментира журналистът и актриса Искра Ангелова.

Темата провокира коментар и от страна на коалиционните партньори. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов реагира остро.

"Идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора", написа Трифонов в профила си във Facebook.

А гражданите на най-бедната държава в Европейския съюз са категорични, че не могат да си позволят да дарят по една заплата на Украйна за закупуване на боеприпаси.

А според експерта по комуникация Любомир Аламанов премиерът има други функции, които не включват откриването на дарителски сметки. 

"Кампаниите за дарителски сметки трябва да се правят не от хора, които са във властта, те имат друг богат арсенал от средства, с който разполагат. Нашите данъци, парите отиват в държавната хазна. Премиерът не разбира, че бидейки начело на държавата, неговата позиция е по-различна, той не е обикновен гражданин, случаен човек", коментира Аламанов.

Инициативата на премиера Петков идва на фона на спора в управляващата коалиция с какво да помогне България на Украйна.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
войниците са бавнора
преди 1 година
Няма по-*** и слабоумен мъж от войника! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
ай пи адрес
преди 1 година
Вместо да се съберат пари и да се реставрират порутените сгради в страната ще събират жълтите стотинки на хората, за да забогатяват ***, които продават оръжия и на всичко отгоре ще се бият, за да доразрушат вече разрушените сгради в Украйна...По-слабоумна идея не съм виждал...Изглежда повечето мъже са бавноразвиващи се и искат да се правят на мъже като се стрелят... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Продължавам Промянат
преди 1 година
O. не! Ние много добре започнахме да го разбираме премиера.... и това е цялата трагедия! За всек ие ясно, че на него не му е там мястото .... значи предстои да създаде огромни проблеми. Кирил Петков ясно показва, че няма никаква представа къде се намира, защо е там и какво се очаква да прави ... а това е предвестник на катастрофални събития :( Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
mateisky
преди 1 година
Ние искаме незабавен мир!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар