Лидери на ЕС, външни министри и политици идват у нас за форума "ЕС среща Балканите"

Участниците ще бъдат приветствани със специални обръщения от Йенс Столтенберг и Роберта Мецола

25.04.2022 | 10:50 Редактор: Жаклина Иванова
Лидери на ЕС, външни министри и политици идват у нас за форума

Лидери на ЕС, външни министри, високопоставени личности и политици ще се съберат на 26 април в София, за да обсъдят стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС в рамките на форума "ЕС среща Балканите".

Европа и нейните съюзници отвъд Атлантика са изправени пред безпрецедентни нови предизвикателства, а интеграцията на Западните Балкани в ЕС е по-необходима от всякога в името на сигурността и просперитета на Стария континент.

Събитието ще бъде открито от евродепутата и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк, изпълнителния директор на Европейския либерален форум Даниел Кадик и президента на Атлантическия клуб на България д-р Соломон Паси.

Участниците ще бъдат приветствани със специални обръщения от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, министъра на външните работи на Република България Теодора Генчовска и вицепремиера по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина.

Специални гости на събитието ще бъдат ректорът на колежа на Европа и върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност (2014-2019) Федерика Могерини и еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, предадоха от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

Министрите на външните работи на Турция, Северна Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина ще дискутират ползите от интеграцията в първия панел на форума.

Участниците в следващите дискусии ще се фокусират върху засилването на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС, въпроса за сътрудничеството между НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна и дезинформацията във връзка с кризата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК