РИОСВ - Хасково затвори принудително ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград

Санкцията влиза в сила незабавно и е заради системно замърсяване на въздуха

21.04.2022 | 14:33 Редактор: Елеонора Танева

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково спира дейността на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Инспекцията е издала принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация, съобщиха от екоминистерството. 

Според заповедта "ТЕЦ Марица 3" трябва да спре работа незабавно. Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса) към котел за производство на електроенергия с мощност 370 MWth.

Операторът не е спазил условието в комплексното разрешително за емисиите на отпадъчни газове и емисиите на серен диоксид са довели до нарушение на нормите за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух на Димитровград.

Срокът на действие на ПАМ е до привеждане на горивната инсталация в състояние, което да не позволява възникване на непосредствена опасност от замърсяването на околната среда, както и до недопускане на неорганизирани емисии на вредни вещества, констатирани от контролния орган по ЗООС и контролния орган по Закона за устройство на територията.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни, припомнят от МОСВ. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК