Фандъкова: Ще намалим влиянието на топлинните острови чрез улично озеленяване

Вече сме готови с първите 6 пилотни проекта обяви кметът на София

20.04.2022 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Фандъкова: Ще намалим влиянието на топлинните острови чрез улично озеленяване

Вече сме готови с първите 6 пилотни проекта, с които да намалим негативното влияние на топлинните острови чрез улично озеленяване, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По препоръки на Лесотехническия университет – пилотните проекти за улично озеленяване са разделителни зелени ивици на бул. „Цветан Лазаров“, бул. „Андрей Ляпчев, бул. „Г. М. Димитров“, озеленяване на терен при бул. „Сливница“ и бул. „П. Владигеров“, както и дворовете на 20-то основно училище „Тодор Минков“ и Втора градска болница. 

"С научните среди от Лесотехническия университет заснехме така наречените градски топлинни острови и вече се работи по мерките за намаляване на техните негативните ефекти чрез различни паркоустройствени решения. С учени от СУ започнахме заснемането и картотекирането на дървесната растителност и разработихме план за уличното озеленяване в София с препоръки за изграждането, поддържането и опазването му като елемент на зелената система на общината", обясни Фандъкова.

Кметът на столицата съобщи и за започналото засаждане на втората Нова гора на София. Планът е да бъдат засадени 86 хил. фиданки дъб на 136 дка в землището на Негован. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК