fallback

Йотова: Няма да дадем зелена светлина на РСМ за ЕС, ако не се гарантират правата на българите

"Когато говорим за гаранции, те не могат да бъдат устни", посочи вицепрезидентът

17.04.2022 | 18:00 Автор: Жаклина Иванова

България не може да даде зелена светлина за начало на преговори на Скопие за членство в Европейския съюз, ако властите не гарантират правата на българите. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Охрид, където участва в откриването на офис на сдружение за толерантност и сътрудничество "Хоризонти".

Вицепрезидентът почете паметта на 15-те българи, загинали във водите на Охридското езеро при потъването на кораба "Илинден" на 5-и септември 2009 година.  

Вицепрезидентът Йотова напомни, че вече 5 години няма напредък по записаното в Договора за добросъседство между София и Скопие:

"Ние сме поставили условието за определени текстове в учебниците в средното училище. Второ: ние искаме разкриването на архивите, извършването на престъпленията, гоненията на хората само за това, че са с българско самосъзнание. На трето място е все още поругаването на паметниците тук в РСМ. Какво е това отношение? Така ли се отива в Европа?", попита тя.

Българските институции ще продължат да работят за защитата на правата на българите в Република Северна Македония, заяви вицепрезидентът.

"Когато говорим за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни, така че за нас най-сериозните гаранции ще бъдат гаранциите на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония", коментира още Йотова, цитирана от БНР.

Тя благодари на българската общност в РСМ: "Имат много нерешени проблеми, но това, което за нас е най-важното, е, че във вчерашното посещение и днес в лицето на българската държава те видяха гаранции за своята защита. Всички те споделят, че това става за първи път от много години насам. Най-накрая българската държава да застане зад това да имат работа - тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са с български произход, да не получават конкретното място".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback