Жители на столичния "Младост" скочиха заради частен имот в зелена площ

Подаден е сигнал към прокуратурата и районното управление за увреждането на дърветата

15.04.2022 | 19:46 Редактор: Теодора Патронова

Жители на столичния квартал "Младост" протестират срещу застрояването на зелени площи. Недоволството е породено от случай на засегнати дървета. 

Ограден частен имот на зелена площ между 10-о училище и жилищен блок в "Младост" от години е причина за напрежение в квартала. Общината е отказала разрешение за строеж на собственика вече три пъти. Преди няколко дни обаче жители забелязват увреждане на дърветата в имота.

"Изключително арогантното поведение в последните месеци и години - реши да разчиства терена си чрез нарязване на всичките 40-50-годишни дървета в основата на стволовете им. Тук съществуват дървета, които са защитени - има орех, ясен, смърчове", подчерта Красимира Димитрова, която е подала жалба.

Димо Димов е сред хората, които като деца са засадили тези дървета. А заради презастрояването в квартала, жителите му настояват да се проведе местен референдум.

"Да се стопират подобни действия до направата на общ устройствен план на София, защото ние, освен междублоковите пространства, искаме да запазим и проектите, които съществуват към този момент за Източен парк и парк "Въртопо", изтъкна Димо.

Според експерти шансът увредените дървета да оцелеят е малък. А имотът до 10-о училище е вписан в годишната програма за разпореждане с общинска собственост.

"Районната администрация подава вече няколко години да бъде предвиден в програмата за отчуждаване, до момента не се е случило. Доколкото знам, застъпва и част от училищния двор", обясни зам.-кметът на "Младост".

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК