Изпускане на хлор, пожар, пострадал: Тренировка за действие при авария в станция "Бистрица"

Пречиствателната станция е от изключителна важност за сигурността на София

14.04.2022 | 19:35 Редактор: Теодора Патронова

Демонстрация как се действа при инцидент и авария в пречиствателна станция. За около час и половина отговорните екипи от станцията в Бистрица показаха как се реагира след изтичане на хлор, как се оказва долекарска помощ на пострадал и как се и обезврежда съмнителен пакет.

10 часа сутринта. Пречиствателна станция "Бистрица". Включва се оповестителната система за неконтролирано изпускане на хлор, който може да бъде опасен за здравето.

"Затова по най-бързия начин имаме способи да неутрализираме такъв проблем като съдовете, в които се държи хлор се потапят в басейн. Затова беше включена и водна завеса, за да се задържи хлора в помещението, където е регистрирано изтичането му", обясни директор "Сигурност" в "Софийска вода" Иво Кръстев.

Служителите успяват да бъдат евакуирани. Един от тях е пострадал.

"Розата на ветровете е в южна посока. Това означава, че има благоприятни условия към момента и опасността за населението е преминала", поясни Кръстев.

Избухва пожар, а малко след това е открит и съмнителен пакет в района на станцията, който е взривен от оперативен екип. За щастие, това се оказва тренировка за действия при инцидент и авария в пречиствателната станция.

"Оценявам работата на колегите като перфектна. Най-важното нещо е да се изпълняват предписанията и предварителни планове за действия при авария", заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев.

Тези тренировки са необходими, тъй като през пречиствателната станция минава най-голямото количество вода за столичани и обектът е от изключителна важност за сигурността на града.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК