ИТН се заяде за парите, които Петков обеща на пътните строители, било "глупав пиар"

Само от ГЕРБ нямат позиция за плащанията, обещани по тяхно време

13.04.2022 | 15:43 Редактор: Елеонора Танева

Правителството е готово да даде над 600 млн. лв. на строителите и транспортните фирми още утре, но при условие, че това решение премине през правната комисия на парламента. Това са 50% от дължимото от държавата, като останалите 50% премиерът Кирил Петков подчерта, че могат да бъдат изплатени след по-обстойна оценка от депутатите в Народното събрание. 

Депутатите от "Продължаваме промяната" ще гласуват „за“. Но настояват плащанията да бъдат не със санкцията на министър Караджов от квотата на ИТН, а след като са минали през специална комисия. Тя ще е към Министерството на финансите. И чак след това одобрени от парламента.

"Парите трябва да бъдат платени, поне 50% от тях, въпросът е да не се разписва празен чек. Ако се платят всички пари, без да има контрол, това ще бъде огромен проблем", заяви Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Според ИТН е незаконно народното събрание да одобрява плащанията.

"Това, което предлагат, е по-лошото от предишното. Противозаконно е комисия в парламента да одобря плащания. Това е глупав пиар, който аз вече не разбирам, просто се оплетоха колегите. И тъй като правиха намеци, че имало корупционни практики - ние предпочитаме Министерският съвет да решава тези неща", заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Ако такава комисия бъде създадена, плащанията на всички министерства от различните партии в коалицията ще бъдат обсъждани. Иначе БСП и "Демократична България" ще гласуват парите за строителите, заедно с "Продължаваме промяната". 

"Имаме технически предложения, но посоката е към решаване на този проблем. Очевидно е сложен проблемът, свързан е с това ,че стъпва на една договорна ситуация, която е стигнала до блокаж", коментира Христо Иванов.

"Ние сме в абсурдна ситуация. Това е един проблем, който идва от ГЕРБ, от неща, които са са се случили по време на тяхното управление, започвайки от "ин хауса" - без никакъв търг, без никакви процедури са дадени пари за пътища на много по-голяма стойност от парите, които са били в наличност за ремонти на пътищата", каза депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

От ГЕРБ отказаха коментар, защото било проблем на управляващите. Опозицията в лицето на "Възраждане" пък видяха поредния разнобой в коалицията, но също ще подкрепят плащанията. 

"Правителство, което имаше една основна критика - по начина на сключване на договорите, в момента се опитва да "санира" по думите на министър-председателя както договорите, така и самите процедури", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Механизмът за отпускане на средствата за ремонт на пътища е записан като втора точка в дневния ред на депутатите в четвъртък.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК