Словесна престрелка между Гешев и Йорданова, гледат точка по точка аргументите за отстраняване

Обвинител номер 1 видя в искането на правосъдния министър атака от изпълнителната власт

04.04.2022 | 13:38 Редактор: Здравко Черкезов

Висшият съдебен съвет дебатира допустимо ли е второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено от правосъдния министър Надежда Йорданова. Заседанието се разглежда на фона на протест под прозорците на кадровиците.

Аргументите на министър Йорданова срещу Гешев се разглеждат точка по точка, като до момента от общо 9 са разгледани 3. За първия аргумент е счетено, че искането е допустимо, а за останалите 2 – че са частично недопустими, тъй като се отнасят и за период, в който Гешев не е заемал поста главен прокурор.

Обвинител номер 1 за пореден път видя в искането на правосъдния министър атака от изпълнителната власт. 

"Това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Ясно е, че това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт и в частност - прокуратурата", заяви Гешев.

"Що се отнася до това, дали изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата – това е абсолютно невярно твърдение и нов опит да се измести фокусът нa дискусията", отвърна министър Йорданова.

В своето становище, изпратено и писмено на членовете на Висшия съдебен съвет,  Иван Гешев посочва, че в искането на правосъдния министър се смесват ролите на институциите и му се приписват отговорности в лично качество, които не са в правомощията на главния прокурор.

"Оставям с впечатлението, че някой разбира върховенството на правото, което е политическа платформа на Йорданова, като нещо, което е било по времето на другаря Тодор Живков и другаря Брежнев, а не както функционира в целия ЕС", отсече Гешев.

"Правомощията на главен прокурор се изпълняват от конкретно физическо лице. Нито едно от основанията, които съм посочила, не са свързани с личния живот на господин Гешев, а именно във връзка с неговите правомощия като главен прокурор", обясни правосъдният министър

"Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив. С действията и бездействията си ги е усилил", добави Йорданова.

Правосъдният министър изрази скептични очаквания към крайния резултат от своето искане. 

"Действително, настоящият състав на ВСС все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия. Този факт обаче не може да ме откаже аз да приема усещане за предопределеност на която и да е процедура", категорична бе министър Йорданова.

А освен пред кадровиците, отстраняването на Гешев беше поискано и от протест на сдружение "БОЕЦ". 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК