"Той го заслужава". Предлагат столична улица да носи името на Милен Цветков

Предложението е да се преименува ул. "549" в ж.к. "Хаджи Димитър"

28.03.2022 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

Близо две години след смъртта на Милен Цветков, негови колеги внасят предложение улица в София да носи името на покойния журналист. В подкрепа на идеята има и подписка. А районната администрация на квартал "Подуяне" дава зелена светлина.

Преди 2 години Милен Цветков се завърна в телевизионния ефир след дълго отсъствие. Продуцентът Люба Ризова го кани да води ново предаване, но 3 седмици след това той умира в катастрофа. Двамата се виждат за последно на улица "549" в София. Последното работно място на знаковия журналист. Днес колегите му предлагат тази улица да носи неговото име. 

"Последният спомен, за съжаление, е точно тук, от двора пред телевизията. Като си казвахме най-добри пожелания за Великден, точно преди 2 години и той си се качи на мотора с каската, оплакваше се, че колата му е на поправка... И хайде, след Великден ще видим кой кога ще води, защото те в началото водеха с Генка, всичко най-хубаво, веднага след Великден ще се видим да се поздравим, да започнем с новите планове... И това ми е последният спомен. Милен, с каската, на мотора и казвайки чао, чао, весело прекарване", спомня си Ризова.

"Тази улица така или иначе си няма име. И поне да бъде на неговото име, защото има толкова много символика", изтъкна още тя.

Общинският съветник Симеон Ставрев прегръща идеята и внася предложението. От районната администрация дават зелена светлина. 

"Моето предложение е да се преименува улицата, която е просто на север от бул. "Вазов" - ул. "549". Да не закачаме другата част, за да не ангажирмае хората да си менят личните карти. Очаква се решение на СОС, предложението да бъде подкрепено, защото си заслужава, Милен го заслужава", категоричен е Ставрев. 

Присъда от 9 години затвор на първа инстанция получи човекът, който причини катастрофата, отнела живота на Милен Цветков. Възмездие за близките на Милен няма, остават само спомените с него.  

"Като играехме тенис, и викаше: защо разкарваш ти вуйчо ти? Наляво и надясно? това е", разказа журналистът Евгений Генчев.

"Остава споменът, остават стандартите за нашата професия, която упражняваме, остава усещането за свобода, което той носеше и отпечатъкът, който смятам, че е оставил във всички нас, които сме имали шанса и късмета да работим заедно и да учим", посочи Генчев.

"Наскоро си говорехме какво би казал той. Ако отразяваше нещо подобно, би казал, че би подходил с разбиране към всички участници, включително и към спрямо това момче, което му причини смъртта и откъдето той не може да се върне. От друга страна Лора каза, че той просто би казал така: "Казах ли ти? Това ще се случи",  посочи още журналистът на NOVA.  

Генчев също като Ризова смята, че Милен заслужава да бъде кръстена улица на негово име. Чака се решението на Столичния общински съвет (СОС) дали улицата, по която Милен Цветков стигаше до своя последен нюзрум, ще носи неговото име.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК