Рибари не се плашат от мините: Или излизаш от морето по-силен, или не излизаш

Военноморските сили извършват обследване в Черно море

28.03.2022 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Военноморските сили извършват обследване на район в Черно море за евентуално наличие на морски мини. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 

Три сигнала за мини в Черно море са подадени до българските, румънските и турските власти само за ден. А турското военно министерство съобщи за мина, близо до границата с България.

Повечето лодки в Резово днес са останали на брега. Рибарите, които тази сутрин са влезли в морето, са узнали за изплувалата морска мина край Инеада, след като са излезли от морето.

"От какво да се притесняваме. Ако има мини те се забелязват отдалече и преди години сме вадили от дъното такива мини. Все пак трябва да се внимава. През светлата част е лесно, през нощите е по-опасно", заяви Георги Чавдаров.

На сградата на кметството в Резово е поставено предупредително съобщение към рибарите да бъдат особено бдителни в тъмната част на денонощието, когато видимостта е намалена.

"То от там течението върви надолу на 10-15 км. Нашите рибари тук отдолу си пускат мрежичките, малко ни е шубе. Ние нямаме информация какви са тези мини, по филмите сме гледали тези с шиповете, но предполагам, че някакво стабилно корито трябва да ги удари", предположи Георги Чавдаров.

"Моят мъж е рибар и се притеснявам. Не е хубаво, защото гръмне ли - нищо няма да остане. А пък и за рибите - това ни е препитанието тук", каза Станка.

Георги Колев е бивш матрос и настоящ рибар. Казва че разбира от мини.

"То зависи каква е мината. Първо, че са пластмасови лодките, има едни с рог, които са, вътре има една ампула, та като се счупи… тези мини са опасни. Но какво да се притеснявам - или - или, то като влезеш в морето или излизаш по-силен или не излизаш", коментира Георги Колев. 

Сигнали за мини във водите на Черно море днес бяха подадени до българските, румънските и турските власти. Всички те са забелязани в близост до родния бряг.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК