fallback

Петков се обяви за координирана отбрана на Балканите

Вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво, смята премиерът

28.03.2022 | 13:22 Автор: Тодор Петров

Премиерът Кирил Петков заяви след срещата с премиерите от страни членки на НАТО на Балканите, че мечтата му е "да имаме координирани Балкани за всички теми".

"Обсъждахме, че ако тази координация продължи както започнахме, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато икономическото сравнение се обедини, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри средата на живот на нашите граждани", подчерта министър-председателят.

Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион, категоричен е Петков.

"Първата тема бе координацията в енергетиката. Нашият регион зависи от руска енергия, обсъждахме как някои от тръбопроводите може да работят в друг посоки, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция, обсъдихме Коридор 8, който трябва да стои стабилно на картата. Държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но оборудването работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има сила стратегия", коментира Петков. 

Според него, вместо да говорим за скъпи военни системи, по-добре да се координираме на местно ниво. 

Премиерът съобщи още, че днес имаме хуманитарен полет от Русия, с който връщаме нашите сънародници. Мога да потвърдя, че нашият посланик се връща от Русия, каза още Петков.

Заедно с Кирил Петков бяха неговите колеги от Северна Македония, Черна горна и Румъния. Разбира се, войната в Украйна беше основна тема на разговор.

Стигна се до 3 извода - Балканите трябва да намерят алтернативен източник на газ и вече посоките на тръбопроводите да не са от север на юг, за да може Русия да бъде изключена.

"Западните Балкани е място, където сме много мъдри, много умни, а това не е било отчитано, като че ли на други места се възползват повече от тези благодетели", каза премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич.

Другото, което бе коментирано, бяха доставките на храни, тъй като пристанищата в Украйна са затворени, а Русия е спряла износа на пшеница. За момента няма недостиг на основни продукти, но високата цена на торовете вдига и цената на хранителните стоки.

"Няма никакво съмнение, че Русия е най-голямата заплаха за общата ни сигурност. Трябва ни по-сериозна защита, за да предотвратим бъдещите ѝ действия", категоричен бе премиерът на Румъния Николае Чука.

За третата тема - общата сигурност, се спряха на мнението, че не е необходимо всяка държава да купува системи за сигурност. 

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback