Разширяват софийското метро, Фандъкова щастлива след първата копка на новия етап

40 000 души ще имат възможност дневно да ползват най-удобния и екологичен градски транспорт

21.03.2022 | 12:32 Редактор: Теодора Патронова

Строителството на разширението на софийското метро в квартал "Левски" започна днес с първа копка. Нови 3 километра и три метростанции ще бъдат изградени в рамките на следващите три години. По време на строежа движението по бул. "Владимир Вазов" ще се извършва по едното платно.

Със средства от бюджета на Столичната община започва изграждането на Лот 1 на етап 3 от третия метродиаметър, очаква се и европейско финансиране, информира кметът Йорданка Фандъкова.

"Средствата за заложени в Плана за възстановяване и развитие. Да се надяваме, че все пак той ще бъде одобрен, защото ние започваме преди това. Започваме със заплащане на средства от бюджета на Столичната община. Осигурихме ги, за да може да не се бавим и да стартираме строителството", обясни Фандъкова. 

"Все пак успяхме, това са населените места в източната част на София. 40 000 души ще имат възможност дневно да ползват най-удобния и екологичен градски транспорт. С тях общо около 450 000 души ще ползват метрото след 3 години", каза още тя.

С разширението на третата линия на софийската метро се осигурява удобна връзка на източните квартали "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Левски Г" и "Левски В", в които живеят близо 90 хиляди души с центъра и западните квартали на столицата.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК