Нешка Робева: Обичам Русия и съм "фил"! Това прави ли ме нечий "фоб"?

Легендата в художествената ни гимнастика със силен пост във Facebook

18.03.2022 | 14:36 Редактор: Жаклина Иванова
Нешка Робева: Обичам Русия и съм

Аз обичам Русия! Обичам света, обичам хората... Аз съм "фил". Това написа легендата в художествената ни гимнастика Нешка Робева в профила си в социалната мрежа Facebook.

Ето и част от поста ѝ:

"Вчера един мой фейсбук приятел в лично съобщение, вместо аргументи, както ми бе обещал, срещу това, което пиша, ме попита "Вие русофил ли сте?" Въпросът ме изненада и хвърли в размисъл... Каква съм аз? Фил или Фоб? Да, аз обичам Русия. Защо? Не мога да дам точен отговор… Когато става въпрос за чувства - никой не може да го направи.  Потърсих обяснение на русофилството в Уикипедия.

"Русофилството е обич към Русия, руския народ, руската култура, история, бит и традиции. Корените на русофилството са свързани с православните традиции и славянофилството". Сигурно е така. Но прави впечатление, че никъде не е спомената любов към система на управление.  

Аз съм Русофил, това прави ли ме нечий "Фоб"? Обичайки Русия, трябва ли да мразя другите народи?
Израсла съм с Братя Грим, Жюл Верн, Виктор Юго, Джек Лондон, Кронин и Дикенс. Обожавам Едит Пиаф, "Пинк флоид" Елвис, Махалия, Тина и Гершуин, "Металика", Бийтълс, ….
Да мразя ли Испания заради Франко - да се лиша от Лорка, Саура, Гадес…
Да мразя ли Франция заради Наполеон?
Да ненавиждам ли Англия заради оръжието, с което е снабдявала турската армия в Освободителната война или заради хвърлените над София бомби, при нито един наш участник във войната?
Да мразя ли Америка заради стотиците хиляди загинали в Хирошима и Нагазаки и още милиони по света.
Да мразя ли Италия заради Мусолини и да се откажа от Верди, Пучини, Паганини или от любимия ми Джани Рудари?
Да мразя ли Германия? Да обвинявам ли целия немски народ заради умъртвяването на 6 милиона невинни евреи, в това число хиляди деца и съсипаният живот на десетки милиони участници във войната… Заради Хитлер, да се откажа ли от Вагнер и Бах?... Да не чета Гьоте Ремарк, Т. Ман?

Към Русия питая особена, необяснима обич. И странно, че не славянин, а Уилям Гладстон - английски политик, либерал, е прозрял генезиса на тази любов.

"Каквото и да се говори за някои страници в руската история, с освобождението на милиони поробени народи от жестокото и унизително робство, Русия ще направи на човечеството една от най-блестящите услуги, каквито историята познава, една услуга, която никога не ще се заличи от благодарната памет от народите".

Обърнали гръб на историята, забравили поуките ѝ, все по-тъжно и срамно става, да пригласяме и гледаме, как насаждана с години омраза между два народа, се изражда в братоубийствена война. Как, особено ние славяните, през труповете на децата, братята и сестрите ни, безсрамно размахваме пръст и сочим политически коректно, виновника...? Как услужливо наливаме масло в огъня и лицемерно хленчим, отчитайки броя на жертвите, като головете на футболен мач...

Поставяме във Facebook посмъртно произведените герои от едната и другата страна, забравяйки, че това няма да смъкне черните забрадки от главите на майките, нито ще пресуши сълзите на сираците…

Аз съм фоб на всички войни и военни съюзи, както и да ги кръщават вечно печелившите гешефтари - войнолюбци!".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 2
Не
преди 2 години
Покрай войната съвсем изкарахте,че българите сме славяни. Сигнализирай за неуместен коментар
2
16 rate up comment rate down comment 7
nina_gencheva707
преди 2 години
Браво на Нешка Робева Толкова красиви думи за Братска Русия.Аз се възхищавам на Нешка Робева че е толкова смела да изрази позиция за Русия.Аз обичам Русия и нищо не може да убие тази любов.Много хора мислят като мен и Нешка Робева но се страхват да кажат че обичат РусияОще веднъж Браво. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 15
анонимен
преди 2 години
На първо си БЪЛГАРКА и цялата ти обич трябва да е към родината ти. Може да харесваш нечия култура, нрави , начин на живот. Но да говориш за обич за чужда страна , е нахално. Вредно е да поставяш пред българските интереси която и да е друга държава. Обичай България, и *** да живееш в Русия, ако я обичаш повече. Но не декларирай анти патриотизъм по медии, публична личност си, цял живот на хранилка на българската държава ! Сигнализирай за неуместен коментар