Отровиха защитени лешояди край село Тича

Видът е включен в Червената книга на България

16.03.2022 | 09:46 Редактор: Искра Ангелова
Отровиха защитени лешояди край село Тича

"Четири от нашите безценни черни лешояда са отровени край с.Тича! Сред тях е и първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга! Това е трагично за българската природозащита събитие", съобщават от "Зелени Балкани"

След получаване  на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, са открити в района на с. Тича, общ. Котел, труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. 

От "Зелени Балкани" предполагат, че именно кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

"Районно управление на полицията в Котел образува предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен предприеха законово предвидените действия съобразно своите компетенции. Благодарим им за бързата реакция!, споделят още от "Зелени Балкани".

Черният лешояд е консервационно значим вид - поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) - от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на България.

Снимка: Официален сайт на "Зелени Балкани"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК