Бум на жертвите в катастрофи, 60 души са загинали за януари и февруари

От Института за пътна безопасност призоваха премиера за спешни мерки

15.03.2022 | 10:45 Редактор: Елеонора Танева
Бум на жертвите в катастрофи, 60 души са загинали за януари и февруари

За първите два месеца на годината загиналите от катастрофи у нас са 60 души. Това е с 19% повече спрямо същия период на 2021 г., показва анализ на Института за пътна безопасност.

"Ако не бъдат предприети спешни корекции в системата за управление на риска от ПТП, ще достигнем до нивата пътнотранспортен травматизъм от 2015 г., когато България достига най-висок дял на загинали от ПТП и е на последно място в ЕС по този показател", пише в позиция на Института, изпратена до примера Кирил Петков.

Анализаторите припомнят, че през 2021 г. е констатирано лавинообразно повишение на жертвите и пострадалите при катастрофи. Спрямо 2020 г. загиналите са с 91 души повече. 

В писмото се призовава за спешни реформи в създадената през 2019 г. Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", която е пряко подчинена на министър-председателя.

"ДАБДП се нуждае извършване на спешни кадрови и структурни реформи, както и допълване на устройствения ѝ правилник с допълнителни функционалности. Очакваме от Вас да проведете публичен конкурс за назначаване на председател на ДАБДП. На този конкурс да бъдат представени конкретни концепции със ясни срокове за постигане на основната цел за устойчиво намаляване на пътнотранспортния травматизъм и достигане на средноевропейски нива през 2023 година", пише още в писмото на Института за пътна безопасност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК