Издават детска книжка за войната в Украйна, парите ще отидат за нуждаещите се

Очаква се "Войната, която промени Рондо" да бъде в българските книжарници след 20 март

02.03.2022 | 19:25 Редактор: Здравко Черкезов

Детска книжка за войната на украински автори ще бъде издадена у нас с благотворителна цел. Приходите, събрани от продажбите, ще бъдат дарени на Българския червен кръст (БЧК) в помощ на нуждаещите се в Украйна.

Данко, Зирка и Фабиан живеят спокойно в малкото градче, в което цари такова щастие, че дори цветята пеят. Докато един ден не пристига Войната... Книгата за деца "Войната, която промени Рондо", написана от украинско семейство, е издадена през 2014 г., когато е руската инвазия в Крим. Години по-късно тя попада в ръцете на Валентина Стоева от фондация "Детски книги".

"Творците понякога са предсказатели, и те са усетили. И аз се чудя и искам да задам този въпрос на Романа Романиш и Андрей Лесих - дали е имало знаци, които да им покажат, че това ще се случи, или всъщност просто са написали книга в памет на жертвите на двете световни войни", сподели Стоева.

Валентина решава да потърси издателство в България, чрез което книгата с множество международни награди да достигне и до българските читатели. Преговорите за издаването на "Войната, която промени Рондо" съвпадат с първите дни от руската инвазия в Украйна.

"Аз книги за деца за войната не помня да съм виждал на нашия пазар. Повече от 20 години съм в бранша. Не помня такова нещо. И това беше една от причините да се спрем на нея", каза главният редактор на "Софтпрес" Димитър Райков.

Договорът с украинското издателство е сключен преди пет дни, преводът е направен за два. И вече текат предварителни продажби на луксозното издание. 

"Децата имат нужда от такава книжка. И всички приходи от тази книга ще дарим на БЧК, именно защото всеки от нас, когато види страшното лице на войната, избира какво да направи. Някои се крият, други постъпват както решат", смята Райков.

А в книгата на украинските автори трите деца решават да се борят.

Очаква се "Войната, която промени Рондо" да бъде в българските книжарници след 20 март. Закупената книга ще се превърне в лъч светлина, който расте и свети все по-силно, когато се обединим и сме повече. Именно машината на светлината побеждава войната в книгата на украинските автори.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК