НС окончателно реши: НИМХ минава от МОН към МОСВ

Министърът на околната среда ще назначава директора на Института

02.03.2022 | 11:30 Редактор: Елеонора Танева
НС окончателно реши: НИМХ минава от МОН към МОСВ

Депутатите оканчателно решиха НИМХ да бъде преместен от МОН към МОСВ. А директорът ще бъде назначаван от министъра на околната среда и водите. Промените са в окончателните текстове на промените в Закона за водите.

От опозицията се противопоставиха срещу това министърът сам да определя кой ще е директор на НИМХ.

Според Младен Шишков от ГЕРБ по този начин винаги ще има риск от политизиране, а НИМХ има нужда от академична автономност.

Джевдет Чакъров от ДПС посочи по време на дебата, че структурата и функционирането на НИМХ трябва да се запази, а директорът да се предлага от научния съвет на института.

Министърът на околната среда Борислав Сандов увери, че ще се съобрази с всички решения на научния съвет, но министърът, който и да е той, трябва да назначава и освобождава директора.

"НИМХ не е само академична организация, научната й дейност е минимална, доколкото част от служителите се занимават с тази дейност и са оценявани от МОН. 721 човека, ако се занимаваха само с наука щяхме да са сред водещите по постижения по климатология, но за съжаление не сме", коментира Сандов, цитиран от dnes.bg.

Ива Митева от "има такъв народ" увери, че няма преобразуване на НИМХ, а само преминаване от министъра на образованието към министъра на околната среда.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК