Търси се най-удачният начин за осигуряване на безопасен коридор за сънародниците ни

"Комендантският час в Киев допълнително затруднява евакуирането им", каза министър Генчовска

26.02.2022 | 18:25 Редактор: Ваня Кузманова

"Съвместно с нашите служби за сигурност търсим най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем от Киев нашите сънародници", каза министърът на външните работи по време на извънреден брифинг в МВнР, в който участие взе и министър-председателят Кирил Петков.
 
Министър Генчовска подчерта, че е създадена  специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Чрез нея, нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване през утрешния ден. 

"Основната ни задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безопасно направление, откъдето ще тръгнат към България", добави тя.  

По думите ѝ, от Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани сме имали възможност да качим четирима италианци и двама украински граждани. 

През утрешния ден от Одеса тръгват два автобуса, съвместно с автобуси на гръцкото Генерално консулство и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт.  

В Киев е обявен комендантски час от 17:00 ч. до 08:00 ч. сутринта, до понеделник, което изключително много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват, стана ясно на брифинга, даден от външния министър.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК