Президентът Радев застана твърдо зад българите в РСМ

Поиска ясни гаранции за защита на нашето културно-историческо наследство в Северна Македония

22.02.2022 | 14:23 Редактор: Тодор Петров
Президентът Радев застана твърдо зад българите в РСМ

Трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми между Република България и Република Северна Македония. Загърбването им ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на РСМ, което ние в никакъв случай не искаме и затова настоявам категорично за ясни гаранции. 

Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония.

Държавният глава посочи, че като задължително условие за начало на преговори на РСМ трябва да е вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права. 

"Държа преди началото на преговорите да има и ясни гаранции за защита на нашето културно-историческо наследство в РСМ, да видим ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата", заяви Радев.

Президентът подчерта необходимостта македонските българи да са пълноправни граждани и да се интегрират пълноценно в обществено-икономическия живот на Република Северна Македония. 

"Това трябва да бъде гаранцията за нашата подкрепа за начало на преговорите и изобщо целия процес на европейска интеграция, където ние сме отворени, можем и държим да помагаме. Това е наш дълг – на Република България", настоя Румен Радев.

Според него ефективният и устойчив път на РСМ към членство в Европейския съюз е основаван на зачитане на човешките права и изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало. 

Президентът посочи, че както пред правителствата на двете страни, така и пред европейските лидери и институции винаги е заявявал категоричната си подкрепа за спазване на правата на македонските българи и тяхното пълноценно интегриране в РСМ чрез вписването им в конституцията на страната.

Снимка: Пресцентър на президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК