Две жени са загинали в пожара в София, огънят тръгнал от апартамента на едната

Мъж е настанен с 5% изгаряния в "Пирогов"

22.02.2022 | 13:49 Редактор: Теодора Патронова

Две жени загинаха при пожара, който се разрази тази сутрин в центъра на столицата. Мъж е настанен с 5% изгаряния в "Пирогов".

Пожарът вече е локализиран, но на мястото на инцидента все още остават екипи на пожарната, заради дори и малката вероятност отново огънят да се възпламени от тлеещи огнища.

Сигналът за инцидента е бил подаден около 05:30 часа. Рано тази сутрин съпругът на Мирена Пенчева се събужда от шум на падащи стъкла. Оказва се, че на метри от терасата на дома му пламъци са обхванали съседната сграда.

"Четири метра ни деляха и аз изпаднах в ужас, че поради вятъра това може да скочи към нас", разказа тя.

Пожарът избухва в апартамент на третия етаж от четириетажна сграда. 15 души от сградата са евакуирани и пожарникарите започват гасенето.

"Най-лошият вариант за пожарогасене. Тъй като при градоред много бързо се разпространяват димните газове към следващите етажи", обясни гл. и-р Емил Николов от ПБЗН.

Предполага се, че гъстият дим е довел до смъртта на жена на последния етаж. Другата жертва на пламъците е собственичката на апартамента, от който е тръгнал огънят. Преди година от същото жилище отново пламнал пожар. 

"Жената не е била добре, психически неуравновесена. Употребяваше алкохол. Живееше със сина си и се караха", обясни Мирена Пенчева.

Собствениците на жилища засега няма да бъдат допуснати до домовете си, докато не се установи дали сградата е безопасна за обитаване. 

"Първите два етажа, които не са засегнати, за да влязат хората да живеят, трябва да минат експерти, за да видим конструкцията и след това ще проверим и засегнатите от пожара места", поясни директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Краси Димитров.

Заради пожара редица офиси в съседни сгради останаха затворени. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК