Голяма част от шофьорите от горящия ферибот отпътуваха за България

Капитанът и двама механици са задържани

19.02.2022 | 18:39 Редактор: Теодора Патронова

Дванайсет от пътниците на запалилия се край остров Корфу ферибот остават в неизвестност, седем от тях са българи. Един български гражданин остава в болницата в Корфу, той е интубиран, но състоянието му е стабилно. Другият, който беше хоспитализиран, е напуснал здравното заведение по свое желание.

Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на ферибота "Юрофери Олимпия", на откритата телефонна линия във външното ни министерство.

Част от българите, пътували на запалилия се ферибот, тази вечер се прибраха у нас. Останалите се очакват утре сутринта. Действията по прибирането им се координират от Министерството на транспорта, а Министерството на външните работи съдейства на останалите без документи да напуснат Гърция. 

След огнения ад в Йонийско море, голяма част от шофьорите на борда на горящия ферибот, отпътуваха за България. 

"Всички, които сме спасени, сме живи и здрави няма контузени", каза шофьорът Румен.

Пламъците избухват неочаквано. Реакцията на екипажа на ферибота е светкавична, спомня си Румен.

"Стресова ситуация. Уплашени сме малко. Качиха ни в лодките и като излязохме в открито море и като видяхме как гори кораба, тогава осъзнахме какво сме преживяли всички, какъв късмет сме имали", обясни той.

Пламъците унищожават и над 30 камиона, собственост на пловдивска транспортна фирма. Нейният управител все още няма информация за двама от своите служители.

"Имаме двама човека, които стоим и чакаме от вчера. По информация от наши шофьори са качени на хеликоптер на военните", обясни собственикът на транспортна фирма Илиян Филипов.

На борда на "Юрофери Олимпия" са пътували 127 българи. Една част от тях още са в неизвестност. Часове след инцидента край Корфу, българското правителство сформира кризисен щаб.

"Сред евакуираните граждани има и деца, като всички са добре. Двама души са настанени в лечебно заведение в остров Корфу. Единият е с много ниска сатурация и е интубиран", поясни зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова.

За да помогнат, Съюзът на българските транспортни работници отвориха специална гореща линия, където да събират информация за издирваните лица.

На много от шофьорите документите и телефоните са изгорели. Затова и събирането на информация е затруднено. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК