Нови сведения за рождената дата на Левски: Роден е през 1940 г., а не през 37-а?

Пъpвoтo отбелязване нa годишнина от обесването на Апостола ce e cъcтoялo преди 120 години в Русе

18.02.2022 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова

Пъpвoтo отбелязване нa годишнина от обесването на Bacил Лeвcĸи ce e cъcтoялo преди 120 години в Русе. Това показва неизвестен досега документ от фонда на Държавния архив в града.

Отбелязването на годишнината е било в емблематичната сграда на Доходното здание. На вечеринка на гимнастическото дружеството са рецитирани патриотични стихове и е била направена възстановка на обесването на Левски.

"Първото известно честване на Левски е от 1898 година, когато министърът на просвещението тогава - Иван Вазов, пуска до всички училища в България да се отбележи тази дата. Тогава в мъжката гимназия прави една вечеринка във всички училища в страната и в Русе се изнасят сказки за Лески и неговото дело", каза историкът д-р Веселина Антонова.

В книгата си "Неизвестни документи от живота на Левски" д-р Антонова разкрива път на Апостола през тогавашния Русчук.

"10 пъти е минал през граничен пункт Русе, документите, въз основа на които се позовавам, са документи за регистрация за пътувания в Османската империя от 1867 година", допълни тя.

Нови сведения има за рождената година на Левски. Според документи Апостола на свободата е роден през 1840 г., а не през 1837 година. А точната дата на обесването, според председателя на фондация "Васил Левски", е 18 февруари.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
??????
преди 2 години
Баба ми е родена 1940 година.Сега е на 82г. Явно съм пропуснал доста часово по история. Аз си мислех че се е борил срещу турците а то излиза че се е борил срещу комунистите.Даже излиза че Втората световна война е бил все още бебе :):) :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Наистина много любопитно заглавие. А аз си мислех, че апостолът на свободата е роден преди 1878г.... Сигнализирай за неуместен коментар