Румен Радев с критики към кабинета: Има ли напрежение между правителство и президент?

Премиерът Кирил Петков не се съгласи с упрека на президента

17.02.2022 | 17:34 Редактор: Ваня Кузманова

Президентът Румен Радев - отново с критики към правителството. По думите му усилията на управляващите за намаляване цените на горивата и електроенергията са налице, но реални резултати все още няма. Последваха реакции от страна на правителството и депутатите. Има ли напрежението между правителство и президент? 

За втори път само за месец президентът се обърна към кабинета. 

"Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите", заяви президентът Румен Радев.  

Този път Радев постави акцент на енергетиката и предупреди: 

"Следим какво прави правителството така че да поевтинеят токът и газът. Кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен. Всеки ден се увеличава рискът от фалити и загуба на пазари". 

Премиерът Кирил Петков не се съгласи с упрека на президента. 

"Ние всички чакаме много бързо да се случат нещата, които искаме. Това цените да паднат, мораториумът да отпадне. Това, което много се радваме е, че в КЕВР новите членове са хора, които са големи, абсолютно независими хора. За мен нещата се движат в правилната посока", коментира премиерът Кирил Петков след първото си участие в Европейския съвет. 

Думите на президента повдигнаха отново въпроса има ли напрежение между "Дондуков" 1 и 2. 

"Честно казано, аз в това не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента. Той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват. Компенсациите са факт, а при наличие на нов състав на КЕВР трябва да се даде време на регулатора за цените за бита", посочи министърът на финансите Асен Василев. 

И партньорите в коалицията намекнаха, че е нужно време за да се види ефектът от решенията на властта. 

А опозицията даде подкрепа, но на президента. 

"Г-н Радев заслужава поздравления, адмирации към президента. Този кръг и прокситата на този кръг се опитват да отвличат вниманието от тяхната неспособност да се справят с кризите", каза депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ 

Но въпреки това от опозицията не искат нови избори. 

"Опозицията не иска предсрочни избори. Обективно погледнато времето за анализ свърши. Мнозинството трябва да види бюджета", заяви депутатът от ГЕРБ Росен Желязков.  

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК