7-годишно е в болница с грип и мозъчен оток

През зимния сезон у нас до този момент са доказани 18 случая на грип А

15.02.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

През зимния сезон у нас до този момент са доказани 18 случая на грип А. Това показва по-засилена циркулация за разлика от миналата година, когато в страната не беше установен нито един случай. 

За последната седмица в инфекциозната болница са приети две деца с грип, като след прегледа на едното от тях е установен и оток в мозъка.

През почивните дни 7-годишното е прието в болницата в тежко състояние и много висока температура. След прегледа лекарите установяват, че детето е получило и оток в мозъка, който не е причинил патологична промяна, но е следствие на грипа и бактериална инфекция.

"Това нещо е бързо преходно, обратимо състояние, което изисква малко повече внимание от наша гледна точка. Затова такива пациенти се хоспитализират в болницата, проследяват се, провежда се терапия. Детето в момента няма никакви оплаквания", каза завеждащият детско отделение д-р Иван Иванов.

При по-голяма част от децата грипа преминава по-леко, а случаите, в които се налага хоспитализация, са единични.

"За изминалия период, към 11 февруари, сме имали още едно дете с грип, което е изписано и няма усложнения. Температура от 39 градуса и повече от тези стойности, отпуснато дете, сънливо - всичко това са индикации за насочване към лекар", коментира директорът на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров"  проф. Татяна Червенякова.

Установените през тази зима случаи на грип А са 18. Вирусолозите споделят,че голяма част от положителните проби се срещат при по-големите деца.

"От доказаните случаи - 12 са при деца на възраст от 3-18, по-често се среща при по-големите деца, тъй като контактите са по-интензивни, а останалите са при възрастни индивиди", подчерта проф. Нели Корсун от НЦЗПБ.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК