Александър Караджов: Америка не може да влияе върху отношенията между България и Македония

"Хората са дошли тук като българи и няма спомен за македонски език и нация", заяви той

14.02.2022 | 23:08 Редактор: Ваня Кузманова

Македонската патриотична организация "Правда" в Канада реагира през седмицата с писмо до американския конгрес. Писмото е реакция на опита за прекарване на резолюция от някои среди за честване на македонска идентичност, различна от българската. 

"Писмото го написахме преди няколко дни и го изпратихме вече в Америка. Аз го подписах като председател на МПО "Правда", а Вангел е секретарят, който също присъстваше на това нещо. Написахме го, защото постоянно гледаме какво става сега в Македония и в България и ситуацията хич не е хубава. Особено тази идея, която имат македонистите в Америка, да направят честване през месеца на Македония и македонския език - септември", заяви внукът на дееца на ВМРО Иван Караджов - Александър Караджов за предаването "Брюксел 1". 

Той допълни, че са написали, защото представляват МПО "Правда" към македоно - българската черква "Св. Св. Кирил и Методий" в Торонто, която е организирана от 22 г. 

"Черквата е създадена от преселниците след Илинденското въстание в Македония през 1910 г. Тя се казва македоно - българска, защото е на българите от Македония. Когато са дошли тук, не е имало нито Тито, нито Георги Димитров, нито македонски език и азбука, нито македонска нация. Дошли са чисти българи и са направили черквата. След това създават и организацията и са се чувствали само българи, защото друго не е имало. В устава на църквата има да се организира българско училище", посочи Александър Караджов пред Bulgaria ON AIR.

"Америка е голяма държава, велика държава с 350 млн. население и не може да не влияе върху отношенията между България и Македония и ние искахме да кажем, че тези хора са дошли тук като българи и никъде няма спомен за македонски език и нация", завърши той.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Янко Илиев
преди 2 години
МОЖЕ! МОЖЕ! - Я попитайте гърците те ще кажат че може! Щом те признаха македонски език, и че стария православен календар не е стар а е нов... охохоооо че можелооо!. И то с песен даже, на устата че е могло и може! Сигнализирай за неуместен коментар