Лозари от Хасковско настояват за помощ от държавата заради ниските изкупни цени

Стопаните от Узунджово се събраха край масивите с водосвет и освещаване на гроздето

14.02.2022 | 17:55 Редактор: Ваня Кузманова

За помощ от държавата при отглеждането на грозде настояват собственици на лозови масиви от Хасковско. Те се оплакват от ниските изкупни цени на стоката.

Въпреки проблемите на днешния Трифон Зарезан - стопаните от село Узунджово се събраха край масивите с водосвет и освещаване на гроздето. 77-годишният Георги Георгиев има 8 декара с насаждения, наследени от негови роднини. 

"Произвеждам мерло, което мога да кажа, че е най-доброто в селото, ако не и в окръга", каза собственикът на лозови масиви. 

През последните години добивът на грозде от масивите на най-стария лозар в село Узунджово е около 12 тона. При отглеждането на гроздето помагат сина му и зет му. Проблеми обаче имало със заводите, които често не изкупували продукцията. 

Старият лозар смята, че с определени механизми и държавата трябва да помогне на земеделците. На това мнение е и друг от местните стопани Цанко Караколев. 

"Много е скъпа поддръжката, и торовете са скъпи обаче изкупната цена е ниска, но нали обичаме земята и ще си ги гледаме лозята", каза собственикът на лозов масив Цанко Караколев. 

На масива край Узунджово днес лозарите си пожелаха богата реколта, за да продължат да произвеждат от напитката на боговете. Празникът не мина и без традиционната дегустация на вино. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК