За първи път Луковмарш без факли, проведе се и шествие "Без нацисти по улиците"

Разпръснаха демонстрантите пред НДК, нямали разрешително

12.02.2022 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева

Въпреки забраната и тази година в София беше организирано шествие в памет на ген. Христо Луков, убит на 13 февруари 1943г., познато като Луковмарш. За първи път от няколко години насам беше планирано Луковмарш да се проведе, тъй като съдът отмени заповедта на общината, която го забраняваше.

То обаче беше прекратено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, тъй като не е било съгласувано със Столичната община. 

"Луковмарш е събитие, което обединява всички онези, които почитат героите, които помнят историята и обичат народа си. За тях ген. Луков е светиня", заявиха организаторите на протеста.

По-рано през деня имаше контра шествие, което стигна до Съдебната палата. Демонстрациите бяха под мотото "Без нацисти по улиците".  Против Луков марш се обявиха също "Да, България", БСП, ДПС. От ГЕРБ заявиха, че отговорни за шествието са сегашните управляващи. 

От Върховната административна прокуратура заявиха, че общината и СДВР трябва да охраняват обществения ред.

"Тук съм, защото не съм съгласна Луковмарш да се представя като невинно патриотично събитие", каза участник в антишествието.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 0
Georgi Tzekov
преди 2 години
ЛУКОВ МАРШ НЕ Е НЕВИННО СЪБИТИЕ!!! ТО Е ПРОЯВА НА ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ДЕДИТЕ НИ И Е НАПОМНЯНЕ КЪМ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ: "НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ НИТО НАШИТЕ ГЕРОИ, НИТО ВАШИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ"! A ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ Е НЕВИННО!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 3
Някой от народа
преди 2 години
Фандъкова е време да си ходи, само гей паради в тая София, продажнице - ГЕРОИТЕ НЕ УМИРАТ Сигнализирай за неуместен коментар